Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Focus στη Βικτώρια Κυριακίδη!

Focus στη Βικτώρια Κυριακίδη! Χαμηλών τόνων, η γνωστή σχεδιάστρια μόδας είναι από τις ελάχιστες που εκπροσωπούνται μόνιμα σε showroom στη μητρόπολη της ιταλικής μόδας, το Μιλάνο. Φυσικά, την αφορά εξίσου και η Ελλάδα, ενώ δεν παύει να κάνει αισθητή την παρουσία τής ελληνικής μόδας μέσω των βίντεο των επιδείξεών της που προβάλλονται παγκοσμίως στο Fashion TV και των συλλογών της που παρουσιάζονται σε fashion sites με περγαμηνές από τους μεγαλύτερους μόδιστρους.

Η Βικτώρια Κυριακίδη υποδέχτηκε τον φωτογραφικό φακό της «Espresso της Κυριακής» στο νέο ατελιέ της στην Πατριάρχου Ιωακείμ, στο Κολωνάκι. Μας μίλησε για τις επώνυμες πελάτισσές της, μεταξύ των οποίων η Εύα Καϊλή και η Αννα Βίσση, ενώ μας εκμυστηρεύεται ότι θέλει να σχεδιάσει το νυφικό της Κάτιας Ζυγούλη, η οποία έτσι κι αλλιώς επιλέγει δημιουργίες της.

Φυσικά, την ενδιαφέρει τα μάλα το παρόν και το μέλλον της ελληνικής μόδας. Αλλωστε, ως ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Σχεδιαστών έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται περισσότερο για την εξέλιξή της. Εδώ και δεκαπέντε χρόνια εξάλλου μεσουρανεί στον πλανήτη-μόδα μέσω του οίκου της Victoria Kyriakides. Οι δημιουργίες της στις pret a porter deluxe συλλογές της είναι all-time-favorites σε κοινό και showbiz. Οσο για τα media, δεν έχει κανένα παράπονο... Από το 2000 επικεντρώνεται στην υψηλή ραπτική στο prive μπουντουάρ της στο Κολωνάκι, και εξελίσσεται σε μια αναγνωρισμένη σχεδιάστρια. Τα τελευταία χρόνια «ντύνει» με απευθείας ανάθεση ανθρώπους για τα μεγαλύτερα brands της αγοράς, ενώ οι δημιουργίες της φωτογραφίζονται και προβάλλονται σε editorials επώνυμων περιοδικών μόδας και lifestyle.

- Ποιες είναι οι προτάσεις σου για την άνοιξη και το καλοκαίρι; «Urban» είναι ο τίτλος της collection μου για την άνοιξη/καλοκαίρι 2010 που δειγματίστηκε με επιτυχία στο Μιλάνο και παρουσίασα στην Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας. H συλλογή, σε έντονες χρωματικές παλέτες του πράσινου-σμαραγδί, του μπλε-ίντιγκο και του ροζ του τριαντάφυλλου, παρουσιάζει γεωμετρικά σχεδιασμένα φορέματα και αναδεικνύει ιδιόμορφα αλλά ταυτόχρονα φορέσιμα σύνολα. Το παιχνίδι της μείξης ημιδιάφανων υφασμάτων μεταξύ τους δημιουργεί ταιριαστές διχρωμίες και αίσθηση tone-to-tone. Δεν φοβήθηκα να πειραματιστώ με σχετικά ξεχασμένα και φαινομενικά «δυσκολοπροσάρμοστα» υφάσματα, όπως το ρασμίρ και η οργάντζα. Η πολυεπίπεδη λογική στους συνδυασμούς των υλικών είναι εμφανής, η αίσθηση είναι «σε τυλίγω-σε αγκαλιάζω». Ταυτόχρονα χρησιμοποιώ τις επιφάνειες των υφασμάτων κυριολεκτικά σαν καμβά, ζωγραφίζοντας με έντονες πινελιές μινιμαλιστικές εικόνες μιας μεγαλούπολης. Θα χαρακτήριζα αυτήν τη συλλογή απελευθερωμένη, πειραματική και αισιόδοξη. Βασική της φιλοσοφία, η τάση «nude» σε γεωμετρικές γραμμές, φίνα υλικά που δίνουν την εντύπωση της διαφάνειας, καθώς και πολυτελή υφάσματα που δίνουν μια κοριτσίστικη διάθεση.

- Ποιες είναι οι επώνυμες πελάτισσές σου;Δημιουργίες μου έχουν φορέσει η Ελενα Ράπτη και η Εύα Καϊλή, η Πέμη Ζούνη, η Ελένη Ράντου, η Μαρία Κορινθίου και πολλές άλλες, ενώ από τον χώρο της μουσικής, η Δέσποινα Βανδή, η Τάμτα, η Καλομοίρα, η Ελενα Παπαρίζου και η Αννα Βίσση. Τέλος, από τηλεοπτικά πρόσωπα, η Μάρα Δαρμουσλή, η Βίκυ Χατζηβασιλείου, η Βίκυ Καγιά, η Νάντια Μπουλέ, η Κάτια Ζυγούλη και πολλές ακόμη.

- Μάθαμε ότι οι επιδείξεις σου παίζονται στο Fashion TV. Πώς αισθάνεσαι για αυτό;Ναι, είναι αλήθεια, οι επιδείξεις μου παίζονται από το FTV εδώ και τρεις σεζόν και είμαι πολύ χαρούμενη γι' αυτό. Αλλωστε, το Fashion TV είναι το πιο φερέγγυο κανάλι μόδας ανά τον κόσμο και είναι μεγάλη μου τιμή που προβάλλει τα shows μου ανάμεσα σε άλλους διεθνείς οίκους.

- Ποια Ελληνίδα πολιτικό θα ήθελες να ντύσεις και γιατί;Δεν έχω παράπονο. Ηδη έχω ντύσει τις ομορφότερες και νεότερες Ελληνίδες πολιτικούς!

- Σε ποια Ελληνίδα θέλεις να ράψεις το νυφικό; Θα ήθελα να σχεδιάσω το νυφικό της Κάτιας Ζυγούλη, η οποία έχει φορέσει άλλωστε δημιουργίες μου. Θεωρώ ότι της ταιριάζει ιδανικά το σχεδιαστικό στιλ μου. Η Κάτια είναι φινετσάτη και classy. Θα τη φανταζόμουν με κάτι τόσο αέρινο και ταυτόχρονα θηλυκό όσο κοριτσίστικο, chic & sexy.

- Ποιος είναι ο αγαπημένος σου ξένος σχεδιαστής και γιατί;Από πολύ μικρή, ο αγαπημένος μου ξένος σχεδιαστής ήταν ο Halston. Ενας σχεδιαστής που έντυνε τις πιο όμορφες παρουσίες της τότε μοδάτης Ν. Υόρκης και όχι μόνο… Οι δημιουργίες του ήταν κατά βάση γεωμετρικές, λιτές και με τέλεια πατρόν. Ηταν ο πιο μοντέρνος σχεδιαστής που έβγαλε η Αμερική και άμεσα συνδεδεμένος με το θρυλικό «Studio 54», τη Liza Minnelli και τον Andy Warhol. Επηρέασε πολλούς μετέπειτα στιλίστες και σχεδιαστές, όπως ο Tom Ford.


«Καμία κρατική βοήθεια για τους νέους δημιουργούς»

- Πώς βρίσκεις τα πράγματα στη μόδα στην Ελλάδα;Βραδυκίνητα και χωρίς υποδομή, χωρίς καμία κρατική βοήθεια σε όλους εμάς τους νέους δημιουργούς, που προσπαθούμε να δραστηριοποιηθούμε σε διεθνή επίπέδο και να προβάλλουμε την ελληνική μόδα στο εξωτερικό.

- Γιατί αποφάσισες να κάνεις το ατελιέ σου στο Κολωνάκι;Γιατί είναι η καρδιά της μόδας στην Αθήνα. Είναι ό,τι η Via Montenapoleone στο Μιλάνο, ό,τι η 5η Λεωφόρος στη Νέα Υόρκη, χωρίς βεβαίως να υπάρχει άμεση σύγκριση για προφανείς λόγους. Είναι ο τόπος που ζω και δημιουργώ από το 1988 έως και σήμερα.

- Περνάει κρίση η μόδα;Φυσικά. Πάει πακέτο με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Οπως σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι και εν προκειμένω θα επικρατήσουν οι επιχειρήσεις που έχουν να προσφέρουν κάτι καινοτόμο, φρέσκο και παραγωγικό. Νομίζω πως σαν οίκος κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

ΣΑΣΑ ΣΤΑΜΑΤΗ  Φωτ.: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΝΤΩΝΑΤΟΣ 
Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλια σας για να δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφαντικά ή δυσφημιστικά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...